Progantti Zero pienentää hiilijalanjälkeä asuntomessutaloissa

Oulun Asuntomessujen 2025 Hartaanselän kaupunginosassa on rakentumassa kestävää kehitystä edistävä asuinalue. Sinne ovat rakentamassa yhdessä yhteisöllistä neljän omakotitalon kokonaisuutta Poutiaisten, Säkkisten, Lohen ja Luukkosten perheet. Ympäristöystävällisyys edellä toteutuvien talojen katoksi valikoitui vähähiilinen Weckman Progantti Zero.

Asuntomessujen esittelyssä kerrotaan, että tavoitteena on rakentaa korkeatasoinen, kestävän kehityksen mukainen kaupunkiympäristö. Neljän toisensa pitkään tunteneen perheen uudisrakennuksille on laskettu hiilijalanjälki, kuten Ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen tiekartta suosittelee. Laskennassa huomioidaan rakennuksen koko elinkaari rakennustuotteiden valmistuksesta ja kuljetuksesta aina purkamiseen ja kierrätykseen.

Tässä taloprojektissa Oulun kaupungin ja Asuntomessujen ohjeistukset ovat vaikuttaneet siihen, miten alueen talot tulee rakentaa. Weckmanin Progantti valikoitui kattomateriaaliksi talojen arkkitehdin suosittelemana.

– Taloprojektimme lähtökohtina olivat ympäristöystävällisyys ja yhteisöllisyys, joten puurakentaminen ja kestävän kehityksen mukaiset valinnat olivat meille oikeastaan itsestäänselviä, kuvailevat Riikka Säkkinen ja Maiju ja Timo Poutiainen.

Kestävää kehitystä ja yhteisöllisyyttä

Hankintoja on järkevöitetty alusta asti esimerkiksi miettimällä, tarvitseeko jokainen perhe oikeasti oman saunan. Modernien, 2-kerroksisten päärakennusten lisäksi pihapiiristä löytyy yhteiskäyttörakennus ja yhteissauna. Yhteiskäytössä olevassa rakennuksessa on mm. isompi tila, jossa voi kokoontua isommalla joukolla vaikka juhliin.

Talojen keskelle jäävä yhteinen sisäpiha noudattaa Hietasaaren perinteitä. Se on vanhastaan tunnettu Oulussa alueena, johon perheet rakensivat huviloita kesänviettoa varten. Suunnittelussa on hyödynnetty viherkerroinmenetelmää, jolla ohjataan kaavoitetun alueen viheralueiden suunnittelua ja varmistetaan viihtyisä ja ilmastonkestävä asuinalue.

Teräskaton ominaisuudet ja toimitusaika valintatekijöinä

Mutta palataanpa takaisin kattoon. Materiaalivalinnat taloihin teki pääsuunnittelija ja vähähiiliseksi kattotuotteeksi oli ensin kaksi vaihtoehtoa. Edistyneemmät ominaisuudet, toimitusaika ja takuu käänsivät valinnan Weckman Progantti Zero -lukkosaumakattoon. Urakoitsijalla Sarka Asunnoilla on myös hyviä kokemuksia Weckman-teräskatoista. Timo Poutiaisen mielestä valitun teräskattotyypin äänimaailma oli myös mieleisin.

– Vähähiilisen katon valinta tavallisen sijaan oli meille rakennuttajille helppo, konkreettinen tapa pienentää oman hankkeen hiilijalanjälkeä. Rakennusprojektin valintoja tehdessä tietysti täytyy miettiä myös taloudellisuutta ja onneksi ympäristöystävällisten rakennusmateriaalien hinnat ovat tulleet kilpailukykyisemmiksi, toteaa Riikka Säkkinen.

Kattomateriaalin kierrätettävyys ei ollut erityinen valintatekijä tällä kertaa, mutta hiilijalanjälkeen sillä on tietysti vaikutusta.

– Meidän talokokonaisuutemme ottaa Mustasaarenlehtoon tulijat ensimmäisenä vastaan ja arkkitehtuuriin sopivat ja näyttävät katot ovat keskeisessä roolissa, kuvailee Maiju Poutiainen.

Rakennusprojektia pääsee seuraamaan myös Instagramissa @hietasaarenhuvi

Havainnekuva: rakennuttajat