Rakennuksen hiilijalanjälki pienemmäksi vähähiilisellä Progantilla

Olet varmasti kuullut hiilijalanjäljestä, mutta oletko ajatellut, että myös kodillasi on hiilijalanjälki? Ja että jalanjäljen olisi hyvä olla pieni? Yksi tapa pienentämiseen on ympäristöystävällinen, SSAB Zero -teräksestä valmistettu Progantti-lukkosaumakatto.

Rakennuksen hiilijalanjälkeen vaikuttavat käytönaikainen energiankulutus ja rakennusmateriaalit. Koska energia-alalla on viime vuosina otettu isoja askeleita energiatehokkuuden parantamiseksi, etumatkaa on rakennusmateriaaleissa lähdetty kuromaan kiinni kehittämällä vähähiilisiä materiaaleja. Tutkimusten mukaan rakentaminen ja rakennukset tuottavat tällä hetkellä noin kolmanneksen Suomen kasvihuonepäästöistä.

Ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen tiekartassa rakennuksen elinkaaren hiilidioksidipäästöjen ohjaus otettaisiin laajasti käyttöön vuoteen 2025 mennessä. Se kohdistuu ensisijaisesti uudisrakentamiseen ja edellyttäisi jo rakennuslupaa hakiessa hiilijalanjälkilaskelmien esittämistä.

Ympäristöystävällistä valmistuksesta asti

Weckman Progantti -lukkosauma on yksi suosituimmista kattopelleistämme ja sitä asennetaan vuosittain tuhansiin rakennuksiin. Totesimmekin, että näin suurella määrällä on mahdollista saada aikaan näkyvää muutosta. Siksi olemme tehneet entistä ympäristöystävällisemmän teräskaton valinnan helpoksi rakentajille ja suunnittelijoille.

Progantin 0.6 mm vahvuuteen on valittavissa materiaaliksi SSAB Zero™ -teräs, joka on valmistettu lähes fossiilivapaasti materiaalia ja tuotantotapaa myöten. Ensimmäinen Progantti-tuotantoerä Zero-teräksestä valmistui syksyllä 2023. Suomessa valmistetuista lukkosaumakatteista vain Weckman Progantti valmistetaan aurinkoenergialla tuotetulla sähköllä.

Pienemmät ylläpitokulut, parempi kierrätettävyys

Tiedostava rakentaja voi vaikuttaa rakentamisen ympäristövaikutuksiin jo suunnitteluvaiheessa valitsemalla vähähiilisen materiaalin, ja näin pienentää rakennuksen kokonaishiilijalanjälkeä. Katon elinkaaren aikana muita hyötyjä ovat materiaalin kestävyys ja helppohoitoisuus, jotka yhdessä vähentävät ylläpitokuluja.
Weckman-teräskatolle saa jopa 50 vuoden teknisen takuun, ja hoidettuna sen elinkaari on käytännössä vuosikymmeniä pidempi. Väistämättä teräskatekin tulee käyttöikänsä päähän ja tällöin 100-prosenttista kierrätettävyyttä arvostavat niin rakennuttaja kuin ympäristökin.