Kattopellin valinta omakotitaloon

Omakotitalon omistajalle voi talon iästä ja kunnosta riippuen tulla kattoremontti ajankohtaiseksi. Peltikatto on suosittu vaihtoehto omakotitaloissa. Sopivien kattopeltien valinnassa on useita tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Peltikatolla on tärkeä tehtävä rakennuksen suojaamisessa mm. vedeltä ja tuulelta mutta se on myös hyvin näkyvä osa rakennuksen julkisivua. Sopusuhtainen kattokulma ja räystäiden pituus yhdessä näyttävien kattopeltien sekä sadevesijärjestelmien kanssa muodostavatkin kauniin kokonaisuuden. Kokonaisuutena peltikatto on kestävä, pitkäikäinen ja helppohoitoinen vaihtoehto. Tässä on joitain näkökohtia, jotka voivat auttaa sinua tekemään päätöksen kattopeltien valinnassa.

Kattopeltien tulee kestää vuosikymmeniä ulkoisia sääolosuhteita, kuten tuulta, sadetta, lunta ja UV-säteilyä, jotka ovat meillä pohjoismaissa vaativia. Pellin teräksen ja maalipinnoitteen tulee olla laadukkaita, jotta pitkä käyttöikä saavutetaan. Maalipinnoitteissa on eroa ja niille myönnetyissä huoltomaalausväleissä.

Varmista, että valitsemasi kattopelti sopii talosi arkkitehtuuriin ja ulkonäköön. Kattopeltien tulee täyttää mahdolliset rakennusmääräykset tai kaavamääräykset. Peltikauppiaasi antaa mielellään tietoa mitkä ovat suosittuja malleja ja toimivia vaihtoehtoja omakotitaloosi. Voit myös konsultoida kattoremontin toteuttajaa tai arkkitehtia, peltikaton valinnassa.

Peltikaton valinta eri vaihtoehdoista

Kattopeltejä on saatavissa eri tyylisinä niin ilmeen kuin asennusmenetelmän osalta. Tiilikuvioiset kattopellit korostavat talon arvokkuutta ja ovat helppoja asentaa. Perinteiset Weckman Teräsaalto, Teräsaateli ja Terästiili tiilikuviopellit ovat suomalaisten rakentajien kestosuosikkeja.

Lukkosaumakatoissa on hillityn tyylikäs, linjakas ulkonäkö sekä hiljainen että tuulettuva rakenne. Weckman Progantti -lukkosaumakatossa katteet ovat helppoja asentaa mahdollistaen kateruuvien piilottamisen rakenteen sisälle.

Konesaumakatot ovat moderneja ja pitkäikäisiä. Katto asennetaan paikoilleen peltisepän toimesta rivipeltejä saumaamalla. Kiinnitysmenetelmässä kiinnikkeet jäävät saumojen sisälle, jolloin katto on täysin yhteneväinen. Katolle tehtävät läpiviennit kuten savupiippu ja ilmastointikartiot saadaan saumattua yhtenäiseksi muun kattopellin kanssa. Kattoturvatuotteet esimerkiksi kattosillat, tikkaat sekä lumiesteet kiinnitetään konesaumatun peltikaton pystysaumoihin, ilman että katetta tarvitsee rikkoa.

Kattopeltien lisäksi omakotitalon valitaan sopivat kattosillat ja tikkaat sekä lumiesteet kulkuväylien edustalle. Sadevesijärjestelmän avulla ohjataan katolle satanut vesi hallitusti alas sadevesikaivoihin. Sisältäen kourut, alastuloputket ja kannakkeet. Lisävarusteiden osalta on yhtä lailla syytä kiinnittää huomiota käytetyn teräksen laatuun ja maalipinnoitteen käyttöikään. Valitsemalla kokonaisuuden samalta toimittajalta, varmistat parhaiten yhteensopivuuden kattopeltien kanssa.

Kattopelti valikoima