Ekonomiska fördelar av lägre koldioxidavtryck för Weckman-stålhallar

Innovationer inom produktion av Weckman-stålhallar minskar hallarnas koldioxidavtryck från tillverkning till driftsättning: mängden stål som används i tillverkningsprocessen kommer att minskas med upp till 25 %, vilket också minskar miljöbelastningen från transport och uppförande av hallarna. CO2-utsläppen minskar med cirka en miljon kilo per år enbart genom den minskade stålanvändningen.

I Weckman-hallar används stål endast där det behövs och annan användning minimeras. “Vi planerar krävande och komplexa strukturer så kostnadseffektivt som möjligt, utan att kompromissa med kvalitet och hållbarhet. Vi kommer att ytterligare optimera vår stålanvändning, som kommer att minska med upp till 25 % vid halltillverkningen”, säger Tommi Purtilo, produktlinjechef för Weckman-hallar.

Förnyelsen av hallproduktionen kommer att ha en betydande multiplikatoreffekt

Varje kilo stål som minskas i produktionen minskar koldioxidutsläppen med 1,5–2 kilo. “Med vår nuvarande tillväxttakt använder vi cirka 500 ton mindre stål per år, vilket innebär upp till 1 miljon kilo mindre koldioxidutsläpp”, uppskattar Purtilo.

I proportion till den använda stålmängden minskar också vägtransporterna och deras utsläpp. “Multiplikatoreffekterna av förändringarna i vår produktion är betydande. Transporten av råmaterial och transporten av den färdiga produkten från oss kommer att minska, vilket återspeglas i bränsleförbrukningen och även i väganvändningen”, fortsätter Purtilo.

Det lägre antalet stålkilogram påskyndar också installationstider och sparar på användningen av tunga lastbilskranar och andra fordon på byggnadsplatser, vilket påverkar trafikmängden på platsen och därmed exempelvis minskar risken för olyckor. “Särskilt i urbana byggprojekt bidrar den minskade logistiken också till att minska buller och andra olägenheter som orsakas av byggnadsarbeten för användare i området”, säger Purtilo.

GreenCoat®-belagd tunnplåt minskar koldioxidavtrycket för Weckman-stålhallar

För alla oisolerade Weckman-stålhallar är SSAB GreenCoat®-belagt stål

det

föredragna valet, där en del av den fossila olja som används i beläggningen ersätts med rapsolja. GreenCoat®-stål föredras också i mån av möjlighet för sandwichväggar och takelement, då det minskar koldioxidutsläppen för stålbeläggningen.

“Cirka 60–70 % av våra belagda plåtprodukter är GreenCoat®-stål. I Finland använder SSAB cirka 20 % återvunnen metall som råmaterial i sin produktion. Deras masugnar släpper ut 7 % mindre koldioxid än EU-genomsnittet”, säger Purtilo.

Flexibel struktur säkerställer lång livslängd för stålhallar

Weckman-hallar har en livslängd på minst 50 år, men ofta slutar deras livslängd först när användningsbehovet försvinner. Hallarna är konstruerade för att vara flexibla: de kan användas för flera olika ändamål under sin livstid. Hallarna har inga mittpelare, så de kan användas för alla typer av ändamål, från tennishallar till industriella produktionsanläggningar.

Exempelvis

kan mellanväggar byggas efter behov.

“Den miljövänligaste hallen är en hall som inte behöver byggas på nytt: den får ett nytt liv som möter sin nästa ägares användningsbehov. Flera av våra hallar har demonterats, flyttats och byggts upp på nytt med mycket små ändringar. När hallens livscykel slutligen tar slut är allt stål 100 % återvinningsbart”, sammanfattar Purtilo.

I framtiden kommer man även att använda återvunnen betong i Weckmans stålhallar. ”Att tillverka ett kilo cement producerar 0,7 kilogram koldioxid. Om vi kan ersätta hälften av den betongmassa som används för både betongfundamentet och golvet med återvunnen betong halverar vi också våra utsläpp. För en byggnad av en industrihalls storlek innebär det tiotusentals kilo mindre koldioxidutsläpp”, räknar Purtilo.

Grönare byggmaterial ger ekonomiska fördelar

I framtiden kommer det att finnas ekonomiska incitament för att välja byggmaterial med lägre utsläpp både för nybyggen och renoveringsprojekt. “Utsläpp under byggande och användning kan påverka exempelvis byggnadernas fastighetsskatt eller subventioner för byggande. Gröna val kan ge ekonomiska fördelar i euro och vara en konkurrensfördel för fastighetsägare eller hyresvärdar”, säger Purtilo.

Exempelvis är det mer sannolikt att aktörer vars byggnader har en hög ESG-poäng (Environment, Social and Governance) i balansräkningen lockar ansvarsfulla investerare och kan använda grönhet i sin marknadsföring.

“Vi utvecklar också kontinuerligt vår

portfölj för gröna byggnader för att förbättra kvaliteten på byggprocessen och energieffektiviteten under användningen, så att våra hallar kan värmas upp med minsta möjliga spillvärme. Vi utformar solpanelslösningar för halltaken så att allt som behövs för installationen beaktas redan under byggfasen. Det här ger synergieffekter vid installationen av paneler och kan hjälpa till att få tilläggsfinansiering för projektet från NMT-centralen eller Business Finland”, säger Purtilo.

Så här minskar Weckmans stålhallar miljöbelastningen:

– 25 % mindre stål och utsläpp för tillverkning och transport
– 1 miljon kilo mindre CO2-utsläpp per år
– 60 % av hallarnas tunnplåt tillverkas av miljövänligare GreenCoat®-stål
– 100 % återvinningsbart stål i slutet av livscykeln