Weckman-ohutlevyt pienentämässä rakennuttamisen hiilijalanjälkeä

Kattolaskuri Weckman

Weckmanin pinnoitetuista ohutlevytuotteista 70-80 % on valmistettu ympäristövastuullisesti. SSAB GreenCoat® -teräs sekä Arcelor Mittalin ympäristöystävälliset tuotteet ovat osa Weckman Steelin valikoimaa. Tulevaisuudessa Weckman-ohutlevyissä tullaan hyödyntämään fossiilivapaata terästä. Fossiilivapaa teräksentuotanto tulee vähentämään Suomen hiilidioksidipäästöjä 7 %.

Teräksenvalmistus on yksi mittavimmista CO2-päästöjen aiheuttajista. Siksi terästehtaiden tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjään merkittävästi. Tämä on tärkeää Weckmanille. “Lähtökohtana meille on aina ollut luottaa teräksentoimittajiimme ja yhteistyökumppaneihimme, jotka kantavat vastuunsa myös ympäristöasioissa. Heidän innovaationsa vaikuttavat suoraan myös meidän tuotantomme ja rakennuttamisen hiilijalanjälkeen”, kertoo Weckman-ohutlevyjen tuotelinjapäällikkö Marko Seppänen.

Ekologisemmat ohutlevyt olennainen osa Weckmanin valikoimaa

Weckman-ohutlevyjä hyödynnetään moderneissa kattoprofiileissa, hallien seinäprofiileissa ja katto- ja seinäorsissa sekä perävaunujen laitaprofiileissa. Ohutlevytuotteita toimitetaan ympäri Suomea, Pohjoismaita ja Eurooppaa. Ohutlevyissä käytetään muun muassa SSAB GreenCoat® -terästä, jonka biopohjaisessa maalipinnoitteessa merkittävä osa maalipinnoitteen valmistuksessa käytettävästä fossiilisesta öljystä on korvattu rypsiöljyllä.

SSAB:n kehittämä GreenCoat®-pinnoite on Suomen tunnetuin, biopohjaisia raaka-aineita sisältävä rakennusmateriaalien ulkopinnoite. GreenCoat®-partnerina Weckman on ollut mukana kehittämässä ja testaamassa GreenCoat®-teräksiä, joiden elinkaari on teknisten ominaisuuksiensa ansiosta perinteisellä tavalla pinnoitettuja teräksiä pidempi.

“Ekologisemmat rakennusmateriaalit ovat olennainen osa valikoimaamme. Kysyntä kasvaa koko ajan, kun tietoisuus ja vastuullisuus lisääntyvät kuluttajien ja ammattirakentajien keskuudessa. Olemme olleet mukana kehittämässä tulevaisuuden pinnoitteita SSAB:n kanssa ja yhteistyömme jatkuu”, toteaa Seppänen.

Weckman – leading the way since 1962.

Fossiilivapaata terästä Weckman-ohutlevyjen raaka-aineeksi

Terästehtaiden tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjään jopa 35 % vuoteen 2032 mennessä niin fossiilivapaan teräksen kuin toimintansa energiankäytön sähköistämisen ja biopolttoaineiden käytön myötä. Fossiilivapaa teräksentuotanto tulee vähentämään Suomen hiilidioksidipäästöjä 7 %.

“Kun teräksen alkutuotannossa saadaan päästöjä kuriin, vaikutukset näkyvät koko tuotantoketjussa. Pelkästään vanhasta masuunitekniikasta luopuminen vähentää teräksenvalmistuksen päästöjä 70 %”, kertoo Seppänen.

Oikein huollettuna ikuinen Weckman-ohutlevy

Jotta ohutlevytuotteiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä, oikeanlainen huolto merkitsee paljon. “Elinkaariajattelun mukainen 50 vuoden käyttöikä on todella helppo saavuttaa. Oikein käsitellyllä ja huoltomaalatulla pinnalla korroosionkesto on todella huikea”, Seppänen toteaa. Säännölliset huoltomaalaukset, sekä sammaleen ja roskan poisto auttavat pitämään investoinnista huolta. “Noudattamalla huolto-ohjeistustamme varmistat ohutlevytuotteellesi pitkän elinkaaren”, Seppänen vinkkaa.

Säät vaihtuu, Weckman kestää.

Esimerkiksi SSAB:n globaalista teräksen tuotannosta noin 45 % perustuu kierrätysteräksen käyttöön, Suomen ja Ruotsin tuotannossa osuus on 20-25 %. Loppu tuotetaan rautamalmipohjaisesti. Terästuotteet kannattaa aina palauttaa kiertoon käyttöikänsä päätyttyä, sillä terästä voi kierrättää loputtomasti. Kierrätysteräksestä valmistaminen tuottaa hiilidioksidipäästöjä alle kymmenesosan rautamalmipohjaiseen tuotantoon verrattuna. “Kaikki Weckman-ohutlevyt ovat 100 % kierrätettävää materiaalia”, Seppänen toteaa.

Näin Weckman-ohutlevytuotteet pienentävät rakennuttamisen hiilijalanjälkeä

– 50 vuoden käyttöikä helposti saavutettavissa
– 100 % kierrätettävää terästä
– 70-80 % ohutlevyistä valmistettu ympäristöystävällisimmistä teräksistä
– 100 % fossiilivapaata terästä tulevaisuudessa
– Weckman Progantti valmistettu aurinkoenergialla